St. Martinus uit ons eigen Bergdorpje Vijlen is de  “Beste wijngaard van Nederland en België”. Al jaren achtereen zijn ze gekozen tot dè wijngaard  tijdens de jaarlijkse keuring van de Lage Landen.  De Stichting Wijn Instituut Nederland (WIN) begon in 2014 met deze Keuring. St. Martinus kreeg meteen in dat jaar al de erkenning als ‘Beste wijngaard’, en prolongeert al jaren deze titel,  een unicum!

‘Ons’ Vijlense wijndomein, met 28 hectare de grootste en meest duurzame wijngaard van Nederland, grossierde sindsdien met diverse prijzen.. Zo was er zilver voor de speciale dorpswijn, ‘Bergdorpje Wit’, die alleen in Vijlen verkrijgbaar is. Daarnaast ontving St. Martinus eveneens goud voor twee andere eigen rode wijnen, de ‘7-Zonden’en ‘Johannes 2018’. Ook de Cuvée St. Martinus ‘Gerardus Rood 2018’, die exclusief gemaakt is voor restaurant ‘De Gerardushoeve’ in Epen gemaakte haalde goud. De dessertwijn ‘Lief’ die Beurskens afgelopen jaar voor het eerst maakte, behaalde als enige dessertwijn goud en mag zich hiermee ‘Beste Nederlandse dessertwijn 2020’ noemen. En de rode ‘Cuvée Cabernet 2016’ behaalde tijdens de laatste keuring de allerhoogste score van ALLE ingezonden 282 (!) Nederlandse wijnen!

Bergdorpgenoot Stan Beurskens is trots op de prijzen, al bewaard hij deze in een bureaulade…. “Vooral de erkenning van onze eigen dorpswijn doet mij veel plezier. Een paar jaar geleden zijn we samen met een aantal horeca ondernemers uit ons Bergdorpje begonnen met een bijzonder experiment. Wij wilden naast onze reguliere St.Martinus wijnen, een speciale dorpswijn introduceren. Alleen verkrijgbaar in Vijlen. Dit pakte geweldig uit; we produceren inmiddels 15.000 flessen per jaar. Daarnaast is er inmiddels een ‘Bergdorpje Rood’ en sinds april 2021 zelfs een ‘Bergdorpje Rosé’,” aldus Stan

Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij 25 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen waarmee hij meer dan 50 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.

In 2014 ging een lang gekoesterde droom van Stan in vervulling, de bouw van het huidige wijndomein gebouw dat 18 meter in de grond is gebouwd, geheel ingebed in zijn natuurlijke omgeving. Bovendien is het bezoekerscentrum bijna energie neutraal aangelegd, vanwege het gebruik van aardwarmte, maar ook de herwinning van water. In dit kenniscentrum wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om de wijnbouw nog duurzamer te maken. Het domein heeft een overdekt terras met een geweldig uitzicht! Hier kunt u een wijnproeverij boeken ( wel vooraf uw tijdsslot reserveren! ), genieten en uiteraard wijn kopen.

U kunt ook online wijn bestellen: https://wijngaardmartinus.nl/wijnwebshop/

Voor rondleidingen (woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur), proeverijen, masterclasses en ‘Wijn & Spijs’ events : info@wijngaardmartinus.nl of tel: 043 4552027 (dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 zaterdag en zondag 12.00-18.00 uur)

https://www.wijngaardmartinus.nl
tel: 043 4552027