Veelzijdig, onderscheidend, onthaastend
Vijlen staat voor kwaliteit.

Vijlen staat voor kwaliteit. We zijn als gemeente Vaals niet voor niets bekroond met het exclusieve Cittaslow label dat als beloning geldt voor onze kwaliteit van leven, samenzijn, natuur en cultuur. Kwaliteit die we speels uitdrukken in de hoeveelheid vriendelijkheid die je hier mag ontmoeten!

Maak daarom kennis met…

De 27 vriendelijkheden van Vijlen!

1. Gastvriendelijk

Hartelijke ontvangst en vriendelijke bediening

 

2. Kindvriendelijk

Kinderen zijn overal welkom en alle horeca-ondernemingen hebben speciale gerechten voor kinderen

 

3. Hondvriendelijk

Honden zijn overal welkom, maar mogen niet overal los lopen. Let op de borden!

 

4. Wandelvriendelijk

Een uitgestrekt netwerk van wandelpaden maakt Vijlen tot een wandelwalhalla. Loop gerust binnen met je wandelschoenen. Dat hoort bij dit gebied.

 

5. Fietsvriendelijk

Mountainbikemekka en fietsparadijs bij uitstek door onze buitengewoon fraaie omgeving met glooiende, maar ook kuitenbijtende hellingen. De ideale omgeving voor electrische fietsen die je hier ook kunt huren en overal kunt opladen.

 

6. Bosvriendelijk

Het grootste bos van Limburg met wandel-, fiets- en ruiterpaden die garant staan voor eindeloos veel avontuur en beleving. Aan elkaar geknoopt tot wandelroutes die uitdagen of juist weer aanmoedigen om lekker te slenteren langs de bosrand of kriskras door het bos. De spechten, vlaamse Gaaien, hazen en eekhoorns heten je welkom. En er is op redelijke afstand altijd wel een uitspanning waar je heerlijk kunt uitrusten!

 

7. Ruitervriendelijk

Aparte ruiterpaden die door een schitterende bosrijke omgeving voeren, waar je op gelukkige momenten oog in oog komt te staan met een ree of ander wild. Of heerlijk zwerven via smalle kronkelwegen die door een postzegellandschap voeren, waar de koeien je met vriendelijk geloei begroeten of je weg vinden via holle paden omzoomd met meidoornhagen die je dag voortreffelijk maken.

 

8. E-laadvriendelijk

Alle horeca in Vijlen is oplaadpunt voor fiets, auto of ander electrisch vervoer.

 

9. Terrasvriendelijk

Alle horeca beschikt hier over een terras, die allemaal anders van karakter zijn, van intiem tot strandtentachtig uitbundig, al dan niet voorzien van stilmakend uitzicht, maar altijd met attente bediening.

 

10. Dorpsvriendelijk

Vijlen is een dorp, met een dorpskroeg en een kleine supermarkt, een warme bakker, een bloemist en kapper. Prettig gegroepeerd in de buurt van de kerk. Vijlen is weliswaar kleingeschalig, maar beslist niet ingeslapen…

 

11. Cittaslowvriendelijk

Cittaslow staat voor kwaliteit, maar vooral voor niet-vanzelfsprekend. Cittaslow is synoniem voor bijzonder. Bijzonder qua natuur, cultuur, samenhorigheid, lokaalheid en traditie. Cittaslow is eigenzinnig met een knipoog en die jas past Vijlen volkomen.

 

12. Routevriendelijk

Vijlen kent veel samenwerkingsverbanden: kroegjesroute, vvv, rode pad. Samen levert dit een bonte schakering op aan routes die ervoor zorgen dat je de weg vindt zonder die te kennen. Dwars door bossen, velden en ander fraais dat je hier kunt treffen op een nietsvermoedende wandeling, fietstocht, mountainbiketrail of andere omzwerving. Informeer naar kaarten of volg blind de gemarkeerde routes, die makkelijk herkenbaar zijn.

 

13. Bergvriendelijk

Als enige bergdorp van Nederland ben je aan je stand verplicht om ook zoiets als een berg in je achtertuin te hebben liggen. Onze heuvels zijn de hoogste van het hele Heuvelland, dus dat zit wel goed. Kom vooral ontdekken en beklimmen, want je kunt hier je hart ophalen.

 

14. Ideevriendelijk

We zijn een bron van ideeën, die vrolijk omhoog borrelen en vaak tot verrassende initiatieven leiden. Hou vooral de media in de gaten want de komende jaren gaan we van ons laten horen als groenste en vitaalste dorpje van Nederland.

15. Natuurvriendelijk

Het grootste bos van Limburg, prachtige typisch Limburgse landschappen met graften, hagen en holle wegen, doorspekt met dassenburchten en het voortdurende gewroet van wilde zwijnen. 2 officiële stiltegebieden. Een rijkdom die om ontdekking vraagt. We zijn niet voor niets Cittaslow.

 

16. Stiltevriendelijk

Stilte is hier van nature aanwezig en inspireert om zelf ook stiller te worden.

 

17. Genietvriendelijk

Vijlen staat garant voor genieten. Genieten van speciale streekbieren of streekgerechten, genieten van het goede leven, van elkaar en het moment.

 

18. Streekgerechtvriendelijk

Lokaal is een belangrijk aspect binnen het verhaal van Cittaslow en lokaal betekent hier Euregionaal, want België en Duitsland liggen hier nauw verweven met Limburg. Dus heerlijke kazen uit de Voerstreek wisselen we hier af met Vaalse appelstroop en Vijlense honing. We begeleiden dat met een Nunke, een Pruumke, Chateau Neubourg of ander vorstelijk streeknat. Want als het om lekker eten en drinken gaat, vallen we hier met de neus in de boter.

 

19. Toiletvriendelijk

Nederland geldt niet bepaald als toiletvriendelijk, maar hier in Vijlen willen graag breken met die onhoflijke traditie. We zien onze gasten graag komen en stellen onze toiletten ook ter beschikking aan hen die op dat moment even geen consumptie wensen. In sommige gevallen betaal je dan wel een kleinigheid voor het gebruik en onderhoud.

 

20. Parkeervriendelijk

Overal in Vijlen en de omliggende buitengebieden kun je nog gratis parkeren. Rondom de kerk is een parkeerschijf wel verplicht.

 

21. Veggievriendelijk

Op alle menukaarten prijken gerechten met groente in de hoofdrol en in veel gevallen is sprake van streekgerechten. Kwaliteit staat voorop en elk restaurant drukt zijn eigen stempel: in Vijlen valt genoeg te kiezen voor veggieliefhebbers.

 

22. Kleinkunstvriendelijk

Vijlen is een bruisvat van ideeën. Zo organiseren we met enige regelmaat kunstminnende activiteiten van intieme soirees tot buitenlucht evenementen waarbij kleinkunstige creativiteit in uiteenlopende facetten een rol speelt. Soms op 1 locatie maar ook Vijlen-breed.

 

23. Duurzaamvriendelijk

Op deze wonderschone plek op het snijvlak van Nederland, belgië en Duitsland koesteren we onze omgeving en ondernemen we doelgerichte pogingen om duurzaamheid te stimuleren. Elke onderneming is daar lekker eigenwijs in en de inititatieven lopen uiteen van onze electrische Tuktuk of een uniek woonproject met het energiesysteem van de toekomst, tot de bosbrigade, vitaal water, groene stroom en andere activiteiten die de balans richting de toekomst gunstig beïnvloeden.

 

24. Prijskwaliteitvriendelijk

In Vijlen kom je graag terug vanwege onze potpouri aan kwaliteit tegen een vriendelijke prijs.

 

25. Servicevriendelijk

Gastvriendschap staat hier hoog in het vaandel en we zullen er alles aan doen om uw verblijf op deze schitterende plek zo aangenaam mogelijk te maken.

 

26. Actief vriendelijk

Heerlijk actief wandelen met en zonder gids, langlaufen, fietsen, nordic walking en actief bezig bij de Paradijsvogels. Buitenbezigactiviteiten, bergboerengolf, schapen drijven, heuvellandgames, powergames, GPS en andere leuke eigenzinnige activiteiten.

 

27. Vergezicht vriendelijk

De hoogste toppen van Nederland binnen onze grenzen vormen een garantie voor adembenemende vergezichten richting de heuvels van Nederland, België en Duitsland. Op sommige plaatsen kun je vele kilometers ver kijken. Vijlen is in alle opzichten de moeite waard…

Onderscheidend Vijlen

Maar er is veel meer te weten over Vijlen

Want Vijlen is niet alleen het Bergdorpje van Nederland. Vijlen heeft als doel om tot groenste en vitaalste dorp van Nederland uit te groeien: helemaal Cittaslow. Door onze hoge ligging kunnen we verder kijken en zien we meer. Ons vizier staat op de toekomst en volgende generaties die allemaal mogen genieten in een schitterende omgeving waar natuur, stilte en duurzaamheid nauw met elkaar verweven zijn tot een uitnodigend palet!

Vitaal & Groen Vijlen

Met de grootste longen van Limburg binnen onze grenzen en natuurlijke stilte, met daarnaast veel beleving is Vijlen een uitnodigende pleisterplaats om weer op te laden.

  • Grootste bos van Limburg
  • Hoogste vitaalwater horeca-dichtheid van Nederland, bijna alle zaken hebben het!
  • Alle horeca is E-laadpunt. We hebben een openbaar oplaadpunt op de parkeerplaats Pastorijweg (bij de Koel)
  • 2 officiële stiltegebieden in een landschap om stil van te worden
  • Internationale Cittaslow erkenning

Verrassend Vijlen

De omgeving staat alleen al borg voor een heerlijk verblijf hier op dit zuidelijkste puntje van Nederland.

  • Mountainbikemekka
  • Fietsparadijs
  • Wandelwalhalla
  • Ruiteroase
  • Kleurrijke en prijswinnende horeca-ondernemingen